Cricketballen

Cricketballen zijn en er in all kleuren, maten en vooral verschillende kwaliteiten.

Tegenwoordig wordt er door de verschillende nationale competitie met verschillende kleuren ballen gespeeld. Veelal tegenwoordig de witte bal , maar ook wordt er met de traditioneel rode bal gespeeld. De kleur wit komt voort uit de keuze om met zwarte screens te gaan spelen, daardoor met een afstekende kleur( wit) bal en daardoor ook met gekleurde kleding. Want tenslotte het bepalen van een LBW met een witte bal op witte Legguards, of de flight van een witte bal met het in een wit geklede bowler is lastig. Met andere woorden de bal moet afsteken ten opzichte van de kleding. In Nederland wordt er ook gebruik gemaakt van een roze bal. Veelal  in de zaterdag competitie waar de roze bal enige jaren geleden gekozen werd omdat er dan in zowel witte als gekleurde kleding kon worden, blijven, gespeeld. Een (zaterdag) discussie op zichzelf

De maten die worden gebruikt zijn senior mens ( 5.5 to 5.75 oz (156 to 163 gram)) Womans (4.94 to 5.31 oz (140 to 151 gram)) Youth (4.69 to 5.06 oz (133 to 143 gram))

De belangrijkste eigenschappen van een cricketbal vind je terug in de kwaliteit van de verschillende materialen en de opbouw. Traditioneel werd een bal gemaakt met de hand. Deze werd opgebouwd uit verschillende lagen van rubber, wol, kurk en leer.

Tegenwoordig worden cricketballen zowel met de hand gemaakt ( “hand stitched”) of wanneer deze vermelding er niet opstaat door een machine. Daarom zijn hand stitched ballen in de regel al veel duurder dan de machine geproduceerde exemplaren. Arbeid is nu eenmaal duurder dan het in hoge snelheid maken door een machine..

Verder is de keuze van de materialen bepalend voor de prijs. De kwaliteit van kurk en wol maar met name de kwaliteit van het leer bepalen mede de prijs. In geval het om “premium leather” gaat zal een fabrikant dat meestal wel vermelden.

Dan de opbouw. Een goede kwalitatieve bal mag niet te hard zijn, moet z’n vorm houden en heeft een goede “seam”, de naad van de bal die weer belangrijk is voor de grip van de bowler en de flight van de bal. Bij een goede bal bestaat de buiten laag altijd uit vier aan elkaar gezette stukken leer, de zogenaamde “four piecer”,. Waarom, nou er bestaan goedkopere ballen die opgebouwd zijn uit twee aan elkaar gezette stukken leer. Dit is tegenwoordig illegaal omdat dit soort ballen het in- en uitswingen enorm bevordert.

Ballenfabrikanten graderen hun product vaak in “Grades”, maar dat zegt niet echt veel. Er worden van allerlei namen en kwalificaties op een bal geprint om de kwaliteit vaag te houden. Om een bal aangaand kwaliteit dus goed te beoordelen zal je moeten weten hoe de bal er van de binnenkant uitziet. Met name in de opbouw.

De ICC stelt eisen aan een bal, en zo ook de verschillende bonden. De bal die de laatste jaren door de ICC wordt gebruikt is een Kookaburra die alle klassieke eigenschappen van een bal heeft. Goede opbouw van verschillende lagen, waarin de kern een rubberballetje is, die wordt omwonden is met laagjes kurk afgewisseld met windsels van wol. De voorlaatste laag is een plastic “shell” die voorkomt dat vocht invloed kan hebben op de vervorming van de binnen lagen, afgewerkt met een hoge kwaliteit leer. En.., natuurlijk met de hand gemaakt om er zorg voor te dragen dat er een goede naad op de bal zit. Maar al deze arbeid en dure materialen komen met een prijs! Dit soort ballen worden verkocht tussen de €100 en €130 per stuk.

Aangezien dat een dure hobby kan worden produceren de fabrikanten verschillende kwaliteiten waar het gebruik van materiaal en de opbouw van mindere kwaliteit zijn.  Je moet namelijk als producent ook ballen kunnen verkopen die in ieders budget passen. Natuurlijk de ICC approved bal is uitzonderlijk, maar men is erin geslaagd om in ieders budget wel wat op de markt te brengen.

Echter, met het bezuinigen op de kwaliteit en laagjes in de opbouw krijgt een bal ook andere eigenschappen. Zo zal een bal met een mindere kwaliteit leer niet zolang meegaan. Zo zal een bal die niet de juiste opbouw heeft zich ten eerste anders gedragen en naarmate het minder laagjes heeft te hard worden.. Het laatste is de belangrijkste, want wanneer je met een kwalitatief minder buiten leren kant speelt en je hoeft er maar 35 overs mee te bowlen  dan zou dat moeten volstaan. Maar de eigenschap van de bal wil je constant hebben. Een bal met weinig laagjes, en die geen windsels heeft van wol veroorzaakt veelal veel schade aan een cricketbat omdat er geen demping in zit.

Het is dus een keus! Maar gesteld mag worden dat er voor elke vorm van cricket wel een bal gemaakt wordt die past bij het soort competitie.

De keuze die dus moet worden gemaakt met de aanschaf van een cricketbal is voornamelijk de duur van de wedstrijd en het competitie niveau. Des te langer de wedstrijd duurt des te beter moet de kwaliteit van het leer zijn de te beter blijft de shine. Des te beter de core ( binnenkant, laagjes) is opgebouwd , des te beter de eigenschap van de bal in zowel flight als in de hardheid van de bal.

Er zijn fabrikanten die daar heel nauwgezet mee bezig zijn.  Ze zoeken de juiste materialen voor de duur en het competitie niveau en zetten dat tegen de best mogelijk prijs in de markt want laten we eerlijk zijn, Er zijn enorm veel fabrikanten die nu eenmaal een stukje van de markt willen. Maar wel mag geconcludeerd worden dat wanneer een bal wordt aangeschaft voor een prijs die men ervoor over heeft en hij volstaat ook nog aan het competitie niveau, en veroorzaakt geen schade en behoud zijn eigenschappen de gebruiker deze vaker zal aanschaffen. Want tenslotte wanneer er schade aan een cricketbat wordt veroorzaakt is dat veel duurder dat het aanschaffen van een wat duurdere bal.

Hieronder vindt u wat voorbeelden van ballen in kwaliteit en opbouw. Ik ga me niet mengen in wat u moet aanschaffen maar ik wil alleen maar aangeven wat de mogelijkheden zijn in de keuze die kunt maken. Maar  analyseer goed voor welke competitie en niveau u de bal gaat gebruiken, goedkoop is in deze vaak duurkoop.

De prijs is dus enorm afhankelijk van de kwaliteit van de bal en varieert in Nederland gemiddeld van €10,00 tot €35,00, de ICC kwaliteit en dergelijke daargelaten 

Voor eventueel advies of vragen kunt u altijd contact met ons opnemen

Voor het vergroten van de foto’s om een goede indruk te krijgen kunt u doorklikken