Cricketbat specificaties

 

Cricketbats zijn er in allerlei vormen en maten te verkrijgen. Veelal worden deze in massa productie gemaakt en zijn de specificaties van onderbelang. Vaak gebruiken de fabrikanten voor de massaproductie wilgenhout van een wat mindere kwaliteit, het resultaat is dat een cricketbat sneller zal breken of beschadigen. Hieronder vind je wat belangrijke eigenschappen waaraan een kwaliteitsbat moet voldoen. Bepaal met zorg waar je voorkeur naar uit gaat en je zal zien dat je jaren plezier zal beleven van je Cricketbat.

Bat “grades” Bats zijn door de verschillende fabrikanten voorzien van een “Grade” ( kwaliteitsbepaling van het hout) dit om in de verwerking de kwaliteit te bepalen (hoe beter het hout, Engels wilgen) hoe moeilijker uit een stam te halen , hoe duurder. De volgende regels bepalen de Grade van het bat. 1) Het aantal rechte nerven in het bat. 2) Foutjes zoals knoestjes en vervormingen in het groeiproces.3) De  zogenaamde “ping” van de sweetspot van het bat.4) En `”the Pick up” (balans) hoe voelt het bat bij het optillen.

Bat maat…De lengte van het bat voor de Batman wordt bepaald door zijn lengte. Er zijn in hoofdzaak twee categorieën te weten “adult en Harrow” Adult bats zijn te verkrijgen in drie subcategorieën LB/LH wat staat voor Long Blade en/of Long Handle deze maat is van toepassing voor batman van 188 cm en langer. De SH (Short Handle) is eigenlijk de meest voorkomende en is voor batman van 175 -188 cm lang. De Academy of SSH (Super Short Handle is voor spelers toto 175 cm.  De Harrow Bats zijn junior Bats te verkrijgen in 8 maten oplopend van 0 tot 7 , Let wel, ieder z’n voorkeur!!

The Pick Up.. Ook wel balans genoemd is zeer belangrijk voor je spel. Een beroemde uitspraak van een gerenommeerd batmaker “The bat needs to feel like an extension to your hands and arms, natural & fluid”

Vorm en Blad van een Bat. Er zijn in de basis twee verschillende types blad, te weten de “curved” het meer traditionele blad wat de timing makkelijker maakt op de wat langzamere pitches. De moderne Flat Face is steeds populairder en is zeer effectief op constante pitches.

Bat Handles zijn altijd gemaakt van Bamboe met tussen lagen van rubber. Vaak zijn ze ovaal gevormd, maar ook ronde stelen zijn voorradig.