Wat moet je over de aankoop en onderhoud van een cricketbat weten
Cricketbats zijn er in allerlei vormen en maten te verkrijgen. Veelal worden deze in massaproductie gemaakt en zijn de specificaties van onderbelang. Vaak gebruiken de fabrikanten voor deze massa productie, wilgenhout van een wat mindere kwaliteit, het resultaat is dat een cricketbat sneller zal breken of beschadigen. Cricketbats die door cricketbatmakers met de hand worden gemaakt krijgen veel meer aandacht. Hieronder vind je wat belangrijke eigenschappen waaraan een kwaliteitsbat moet voldoen. Bepaal met zorg waar je voorkeur naar uit gaat en je zal zien dat je jaren plezier zal beleven van je Cricketbat
Aangezien de aankoop van een kwalitatief cricketbat over het algemeen een behoorlijke investering is vinden wij het belangrijk dat je deze bij aankoop kan “voelen”. Wij hebben al menigmaal klanten gehad die via internet teleurgesteld waren.. Ons advies ga naar een winkel en pak een bat op!!
Het fenomeen Multi grainer.. Buiten het feit dat het aantal grains( jaarringen) mede bepalend is voor de grade van het bat ( bij een grade 1 gaat men veelal uit van minimaal 6-8 grains) bestaan er ook multigrainers. Wat betekent dat nou eigenlijk…..? Multigrainers zijn cricketbats waarvan het wilgenhout over het algemeen uit een kouder klimaat komt. namelijk de donkere streepjes in een bat, is de groei periode in de winter, wanneer een boom wat minder hard groeit dan in de zomer..( de bredere lichter van kleur strepen) Het is absoluut niet zo dat een multigrainer “beter” is dan een bat wat bestaat uit 8 jaarringen ( grains) Ook worden Multigrainers vaak uit het nieuwe hout aan de bovenkant van de stam gezaagd. ( een boom groeit namelijk taps, van dik aan de onderkant ,naar smaller aan de bovenkant)
Momenteel is de “mode” dat spelers op zoek zijn naar bats die een hoge “spine & edges” hebben! Maar willen niet dat het bat te zwaar wordt. Het gaat in deze dus vaak om de looks. Je kan het soortelijk gewicht van materiaal , in deze wilgenhout, niet veranderen. Het gevolg is dat fabrikanten, met name de Aziatische, bats “under pressen” wat de hardheid van het cricketbat niet ten goede komt. Om de optimale hardheid te krijgen zie je dat veel traditionele batmakers redelijk hard hun bats persen. Ook is van belang dat je dat niet te vaak doet, het is waarschijnlijk het moeilijkste deel van het proces. Bij een “under pressed” bat zie je dat het eindeloos duurt om een bat in te kloppen ( knocking), en is het bat veel gevoeliger voor beschadigingen.
Bat “grades” Bats zijn door de verschillende fabrikanten voorzien van een “Grade” ( kwaliteit van het hout) dit om in de verwerking de kwaliteit te bepalen, hoe beter het hout, (Engels wilgen) hoe moeilijker het uit een stam te halen , hoe duurder. De volgende regels bepalen de Grade van het bat. 1) Het aantal rechte nerven in het bat. 2) Foutjes zoals knoestjes en vervormingen in het groeiproces.3) De “ping” van de sweetspot van het bat.4) En `”the Pick up” hoe voelt het bat bij het optillen.
Bat maat…De lengte van het bat voor de Batman wordt bepaald door zijn lengte. Er zijn in hoofdzaak twee categorieën te weten “adult en Harrow” Adult bats zijn te verkrijgen in drie subcategorieën LB/LH wat staat voor Long Blade en Long Handle deze maat is van toepassing voor batsman van 188 cm en langer. De SH (Short Handle) is eigenlijk de meest voorkomende en is voor batsman van 175 -188 cm lang. De Academy of SSH (Super Short Handle is voor spelers tot 175 cm. De Harrow Bats zijn junior Bats te verkrijgen in 8 maten oplopend van 0 tot 7 Maar let wel…., ieder z’n voorkeur!!
The Pick Up.. Ook wel balans genoemd is zeer belangrijk voor je spel. Een beroemde uitspraak van een gerenommeerd batmaker “The bat needs to feel like an extension to your hands and arms, natural & fluid”
Vorm en Blad van een Bat. Er zijn in de basis twee verschillende types blad, te weten de “curved” het meer traditionele blad wat de timing makkelijker maakt op de wat langzamere pitches. De moderne Flat Face is steeds populairder en is zeer effectief op constante pitches.
Bat Handles zijn altijd gemaakt van Bamboe met tussen lagen van rubber. Vaak zijn ze ovaal gevormd, maar ook ronde stelen zijn voorradig. Belangrijk in deze is dan ook de grip van de Batsman, dit in verband met de sterkte en stugheid van de steel.
Onderhoud van je cricketbat
De meeste kwaliteitscricketbats worden geleverd met een laagje lijnzaadolie en worden gedeeltelijk ingeklopt, hetzij met de hand hetzij door een machine. Wij adviseren wel dat voordat u een cricketbat gaat gebruiken u de tijd neemt om uw cricket bat na tevredenheid in te kloppen met een zogenaamde “Mallet” (houten hamer met een gebold hamervlak) om de sweetspot te optimaliseren. Zorg ervoor dat wanneer u inklopt met de Mallet u alleen de “sweetspot” bewerkt. De Toe of onderkant van het bat niet bewerken! De edges of randen van de face van het bat kunt u voorzichtig indrukken door middel van een stalen pijp. Rol de pijp met beleid over beide edges, u zorgt er dan voor dat de edges sterker worden..
Ingeval u uw cricketbat gaat oliën gebruik dan niet te veel olie (de grote van een 2 euro stuk is meer dan genoeg) behandel de face en kanten en laat het goed drogen. De lijnolie zal verharden en u kunt het licht schuren met bijvoorbeeld schuurpapier met een korrel 320, daarna goed stofvrij maken. Let wel te veel olie maakt een bat te hard, te stug.. ,te veel olie zal het wilgenhout verzadigen en ook de cellen van het hout zullen te hard worden, wat breuken als gevolg heeft. Na het behandelen kunt u de face het beste beschermen door er een Scuff-facing op te plakken. Een Toe guard kan ook worden aangebracht maar zorg dan wel dat je die met de juiste lijm en druk aanbrengt.Let wel…. doordat we in Nederland op kunst matten spelen ( en niet op gras!!!!) blijven de Toeguards niet echt goed zitten.. wij adviseren de toe te voorzien van een laagje houtlijm om vocht te weren..
In het algemeen is het heel belangrijk dat de “Toe” van het bat droog blijft. Een veel voorkomende beschadiging is dat er vocht in deToe gaat zitten wat het hout doet , noem het splijten” maar eigenlijk laten de jaarringen in het hout los. Het gevolg is dat er stukken hout gaan los zitten.